Torta del Casar, cca 400 g

Novinka
498 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Jemná tenká kůrka pokrytá bílou plísní, uvnitř tekutý sýr mimořádně krémové konzistence a unikátní složení obsahující ovčí mléko a syřidlo z divokého bodláku – to je Torta del Casar. Lahodné umělecké dílo z oblasti Extremadura, které svou slávou už dávno překročilo hranice Španělska. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Torta del Casar dostal své jméno nejen podle tvaru připomínajícího dortík (torta), ale také podle oblasti, ze které pochází – Casar de Cáceres v Extremaduře na východě Španělska. Jeho historie pak sahá až do dob Římanů, Arabů, kastilských králů i dob, kdy byl sýr využíván jako směnný obchod.

Tento tradiční sýr obsahuje pouze tři suroviny*: nepasterizované ovčí mléko, syřidlo z divokého bodláku a sůl. A právě unikátní kombinace ingrediencí spolu s pečlivým procesem výroby stojí za jeho mimořádně krémovou a tekutou konzistencí, silným aroma, bohatou chutí s lehce slaným závěrem a jemnou, tenkou kůrkou. 

*Díky chráněnému označení původu (D.O.P.) je zaručeno, že je Torta del Casar vyroben ze 100% přírodního mléka ovcí plemen Merina a Entrefina chovaných v tradičním extenzivním režimu.

Unikátní proces výroby a syřidlo z květů bodláků

Výroba sýru Torta del Casar začíná přípravou syřidla z květů bodláku Cynara Cardunculus. Květ se přes noc maceruje ve vodě a poté se přidá do mléka pro zahájení srážení. Celý proces probíhá za kontrolovaných teplot mezi 30 a 32 °C a trvá 50 až 90 minut. Následuje ruční krájení a lisování sýřeniny, čímž se odstraní veškerá syrovátka.

Poté přichází na řadu zrání. Sýry se skladují v chladných a vlhkých sklepích po dobu minimálně dvou měsíců, během kterých se pravidelně obracejí a dostávají tak svůj charakteristický zploštělý tvar. Po dvou týdnech zrání jsou sýry zabaleny do typického obalu, který zabraňuje jejich vytékání a pomáhá jim tak uvnitř udržet tekutou konzistenci.

Jak si sýr Torta del Casar nejlépe vychutnat

Sýr Torta del Casar podávejte lžičkou přímo z kůrky a namažte jej na toasty či opečený chléb. Výtečně chutná v kombinaci s medem, marmeládou, sušeným ovocem (např. fíky) nebo čerstvými borůvkami. V případě slanější varianty jej doporučujeme servírovat s mandlemi, vlašskými ořechy či kešu.

 

Složení: Nepasterizované ovčí mléko, přírodní rostlinné syřidlo a sůl.

Sýrárna Pastovelia

Pastovelia začínala jako malá řemeslná sýrárna v Almoharínu v provincii Cáceres. Díky svému závazku k tradici a poctivé řemeslné výrobě se ale postupně stala jedním z předních producentů sýrů s chráněným označením původu Torta del Casar.

Dnes se sýrárna rozprostírá na úctyhodné ploše téměř 5000 m² a zaměstnává tým osmi pracovníků, včetně zkušeného mistra sýraře. Kromě plochy a počtu zaměstnanců se Pastovelia rozrostla i v nabídce. Jejich portfolio tak už neobsahuje pouze Torta del Casar, ale také další ovčí a kozí sýry podle tradičních receptur. Součástí sýrárny je navíc obchod a muzeum věnované historii sýru Torta del Casar – jediné svého druhu v regionu.

Autentický gurmánský zážitek zrozený z tradice a řemeslného mistrovství

Chcete-li ochutnat skutečnou chuť Extremadury, pak je Torta del Casar D.O. od Pastovelia tou nejautentičtější volbou. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: