Credit: Sandeep Joy on Pixels
Ať už patříte mezi nadšené fanoušky španělské kuchyně, nebo jen hledáte recept na snadný pokrm z brambor, jste tu správně. V tomto článku si totiž přijdou na své oba tábory. Řekneme si, proč do papas bravas nepatří rajčata, jak je správně připravit a s jakými nápoji je spárovat, abyste si užili ten pravý jižanský vibe.
Dnes hvězda restaurací, dříve jídlo chudých
Patatas bravas patří k nejoblíbenějším pokrmům, na které narazíte v prakticky každém španělském baru či restauraci. Ne vždy tomu ale tak bylo. Patatas bravas nebo papas bravas, jak se tomuto tradičnímu jídlu také říká, totiž vznikl spíš ve stylu „co dům dal“. První zmínky o receptu se objevily na přelomu 50. a 60. let 20. století v Madridu. Místní chudé domácnosti vařily z levnějších a dostupných surovin, což dalo vzniknout původnímu názvu patatas a lo pobre neboli brambory pro chudé.
Žádná rajčata, kouzlo spočívá ve španělské mleté paprice
Patatas bravas se v dnešní době nejčastěji podávají formou tapas nebo jako předkrm. Pokud si na ně brousíte zuby a chcete si je ve Španělsku dopřát, buďte opatrní a koukněte se předem na složení. Pokud by obsahovalo kečup, majonézu či rajčata, pak věřte, že se jedná o „turistickou“ verzi, která s originálem nemá nic společného!
Dle červené barvy omáčky lze sice předpokládat, že rajčata obsahuje, ale není tomu tak. Za její barvou totiž stojí vyhlášená španělská mletá paprika – Pimentón de la Vera s nezaměnitelnou chutí. Oproti té naší či maďarské chutná nasládle a má typické kouřové aroma, za kterým stojí sušení paprik na dubovém dřevě.
Lehce bravo, lehce pikantní
Kromě červené barvy se tento recept vyznačuje ještě jednou charakteristikou, o které vypovídá už samotný název. Bravo totiž v překladu znamená pikantní nebo pálivé. Omáčka by tedy měla být mírně štiplavá, což zařídí pálivá verze papriky Vera či špetka kájenského pepře spolu se sladkou paprikou.
Credit: KamranAydinov on Freepik
Recept na papatas bravas
Suroviny na 2 porce o velikosti tapas
Na pečené brambory
- 0,5 kg brambor
- Kvalitní španělský olivový olej
- Sůl
Na omáčku Salsa Brava
- Olivový olej
- 250 ml horkého kuřecího vývaru
- 2 čajové lžičky sladké papriky Vera
- 0,5 čajové lžičky pálivé papriky Vera nebo o něco méně kájenského pepře
Tip: Veškeré koření na patatas bravas můžete nahradit již namíchanou směsí koření Brava, která kromě papriky Vera a kájenského pepře obsahuje také cibuli, česnek a bylinky.
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- Sůl
Postup na smažené brambory
Brambory opláchněte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Olivový olej zahřejte, přidejte do něj brambory a nechte je pár minut na mírném ohni smažit. Následně brambory vyjměte a nechte vychladnout, dokud si nepřipravíte salsu.
Postup na omáčku
Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte sladkou a pálivou papriku Vera (příp. již namíchanou směs koření Brava) krátce osmahněte, přisypte mouku a důkladně promíchejte, dokud se všechno hezky nepropojí. Smažte 1 minutu, aby se mouka stačila lehce osmahnout, ale zároveň vám nezhořkla paprika.
Nyní za stálého míchání postupně přilévejte vývar. V případě, že je omáčka moc řídká, přidejte ještě trochu mouky. Snižte teplotu na minimum a omáčku pomalu vařte (a stále míchejte), dokud nebude hustá a hladká, trvá to cca 5–10 minut. Na závěr dosolte dle chuti.
Jakmile máte salsu hotovou, je čas dokončit brambory. Opět tedy rozehřejte olej na 180/190 °C, brambory dejte zpět do pánve a smažte je dozlatova. Po osmažení je vyjměte, nechte okapat na plechu vyloženém papírovou utěrkou a osolte. Brambory chutnají nejlépe, když se podávají ihned, dokud jsou krásně křupavé. Brambory můžete do omáčky nasypat a pěkně je v ní „vykoupat“ nebo je omáčkou jen pokapat.
Tip: Pokud je na vás omáčka přece jen pikantnější, můžete si k patatas bravas přidat ještě domácí česnekovou majonézu neboli česnekové aioli, které štiplavost příjemně stahne.
Credit: Georgiana Mirela on Pexels
S čím patatas bravas párovat?
Papas bravas můžete servírovat jako plnohodnotný chod nebo, jak už jsme zmínili, formou tapas (tady zkuste přidat i na tenké plátky nakrájený Jamón Serrano). K obojímu pak nezapomeňte připravit také adekvátní nápojový doprovod.
Ve španělských barech a hospodách se k tomuto pokrmu často servíruje pivo. Pokud si ale potrpíte spíš na víno a pečené brambory si dopřáváte v horkých dnech, určitě zapátrejte v našem průvodci letních vín nebo si k nim namíchejte osvěžující španělský vinný drink Tinto de Verano.
Credit: energepic.com on Pexels
Papas bravas se suchým sherry si zamilujete
Pokud plánujete opravdu něco extra, vyzkoušejte k papas bravas suché sherry. Jeho unikátní chuť celý gurmánský zážitek povýší o stupeň výše a vy se rázem ocitnete v malebné španělské vesničce se vzduchem provoněným slaností moře.
Doufáme, že jsme vám odhalili kouzlo patatas bravas, které spočívá v jeho jednoduchosti a použití správných surovin. Samozřejmě, že receptů a variant existuje spousta. Vždyť základ této kulinářské legendy vznikl díky improvizaci madridských hospodyněk, a tak i dnes bude mít každá rodina či hospoda svůj vlastní osvědčený rodinný postup. Ostatně ne nadarmo se říká, že kolik je barů ve Španělsku, tolik existuje i receptů na papas bravas. Někde se tak setkáte s bramborami smaženými, jinde zase s pečenými či dokonce jen vařenými a někdo zase do omáčky přidává smaženou cibuli. Doma si můžete připravit všechny verze a vybrat si tu svou oblíbenou.
Tak a teď už disfrute de su comida neboli dobrou chuť v doprovodu té nejlepší společnosti... a samozřejmě i vína.