Vyzkoušejte doma tyto 3 recepty na tradiční španělské koktejly z vína

Zajímá vás, jak si víno vychutnat i v jiné podobě? Vinné koktejly jsou příjemnou variantou, jak si s vínem vyhrát a obzvlášť v létě se i parádně zchladit. Ve Španělsku vám míchané nápoje z vína naservírují hned v několika podobách. Některé z nich určitě znáte, jiné pro vás možná budou novinkou. Tak se na ně pojďme podívat, ať si je můžete co nejdřív připravit i doma. 

Credit: Frank Zhang

Recepty na koktejly z vína

Lehké Tinto de Verano z červeného vína

Pojďme začít tím nejautentičtějším. Tinto de Verano, v překladu „letní červené víno“, se v teplých dnech pije po celé zemi. Mezi Španěly je dokonce tak oblíbené, že ho v některých obchodech koupíte už namíchané v lahvi. 

Rychlý koktejl o 4 ingrediencích

A proč je vlastně Tinto de Verano ve Španělsku tak rozšířené? Oproti notoricky známé Sangrii je lehčí a méně sladké, což ve vedrech, které na jihu panují, rozhodně oceníte. Navíc v něm poměrně hezky cítíte i samotnou chuť vína, kterou tu nic výrazně nepřebíjí. Za úspěchem tohoto letního drinku ale určitě stojí i fakt, že vám na něj stačí jen 4 ingredience.

Recept na Tinto de Verano

  • 750 ml mladého lehkého červeného vína
  • 750 ml citronové sody (ve Španělsku nejčastěji používají značku La Casera, ale vyzkoušet můžete i sladší Sprite)
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • kostky ledu

Všechny ingredience smíchejte ve větším džbánu, jemně promíchejte (jen pozor, abyste přílišným mícháním nevyhnali bublinky) a nechte pár minut odležet v lednici. Následně podávejte ve skleničkách libovolného tvaru i výšky. Sluší mu to totiž ve všech. 


Credit: HelloDavidPradoPerucha on Freepik

Jaké jídlo se hodí k Tinto de Verano?

Díky tomu, že je Tinto de Verano osvěžující a poměrně lehce pitelné, lze jej konzumovat samotné. Pokud si ho ale přece jen chcete něčím doplnit, doporučujeme k němu servírovat nejrůznější tapas, tradiční patatas bravas nebo smažené flamenquines.

Tip na další letní vinné osvěžení: Plánujete zahradní párty nebo piknik? Inspirujte se našimi tipy na ta nejlepší španělská vína, která vás ve vedrech spolehlivě osvěží a vykouzlí pravou letní atmosféru.

 

Silnější ovocná Sangria

Kdo by ji neznal, že? Jelikož si Sangria vydobyla slávu především mezi turisty, seženete ji v restauracích naprosto běžně, a to nejen ve Španělsku, ale i v České republice. 

A jak už samotný název napovídá (sangre – krev), i tady jde o koktejl z červeného vína. Tentokrát do něj ale přimícháme nmohem víc ingrediencí. Jdeme na to.

Recept na Sangrii

  • 750 ml lehčího červeného vína
  • 100 ml brandy
  • 330 ml citronové či pomerančové sodovky
  • 50 g cukru (pokud máte rádi sladší verzi)
  • jablko, pomeranč, broskev, citron, případně další ovoce podle chuti

Ovoce pokrájejte na drobné kousky a dejte do velkého džbánu. Přilijte brandy (případně i cukr) a promíchejte. Ovoce klidně lehce pomačkejte, aby do drinku pustilo šťávu. Následně přilejte víno a ochucenou sodu, zamíchejte a nechte odležet alespoň hodinu v lednici. Sangrii podávejte na ledu v libovolných skleničkách a pokud je na vás příliš silná, dolijte si ji perlivou vodou.

 

Tisíc a jedna podoba Sangrie

Sangria se může pochlubit spoustou verzí. Určitě se tak setkáte i s jinými recepty a chutěmi. Někdo místo červeného používá bílé nebo dokonce šumivé víno a místo ochucené sodovky čistou sodu s pomerančovým džusem. V některých případech se v Sangrii objevuje dokonce i koření. S ovocem si pak lze vyhrát také. Skvěle v ní chutnají nektarinky, maliny, ostružiny, borůvky nebo limetka a hroznové víno.

 

Jaké jídlo se hodí k Sangrii?

Vzhledem k tomu, že je Sangria poměrně silná a sladká, doporučujeme při její konzumaci vždycky něco zakousnout. Třeba takové maso z grilu či jednohubky k ní pasují dokonale.

 Credit: Deeliver on Unsplash

Cocacolové Kalimotxo

Zní sice tajemně, ale pod tímhle jazykolamem se skrývá staré známé víno s colou alias „houba“. Počátek tohoto legendárního spojení Coca Coly či Pepsi a červeného vína, ve Španělsku známého jako Kalimotxo nebo také Calimocho, se datuje kolem roku 1970. Údajně měl vzniknout v Baskicku na hudebním festivalu a dodnes se s jeho popíjením setkáte převážně u mladých lidí, kteří si jej dopřávají na plážích, v ulicích či právě na festivalech. A i když se nejedná vyloženě o vrchol mixologie, své místo mezi koktejly z vína zkrátka má.

Recept na Kalimotxo neboli Houbu

Tento, na ingredience nenáročný drink, si snadno připravíte z kvalitního červeného a pořádně vychlazené coly. Jestli si chcete pochutnat, vyberte si lehce výraznější víno, které typické cocacolové tóny doplní těmi ovocnými a jemně kořeněnými. Nápoj se pak podává na ledu ve vysoké sklenici s plátkem citronu nebo pomeranče.   

 

Jaké jídlo se hodí ke Kalimotxu?

K vínu s colou skvěle pasuje klasický street food a další chuťovky, které zvládnete jíst pohodlně jednou rukou. Takže tady se nebojte ani nakrájených klobásek, oliv či sušených šunek, chipsů a oříšků.

Jste-li milovníci vína, určitě vyzkoušejte i jeho míchané varianty. Španělské vinné koktejly jsou většinou nenáročné na ingredience a zvládnete je vyrobit během několika minut. A až si budete některý z nich připravovat, nebojte se experimentovat. Zkoušejte neotřelé kombinace, styly servírování nebo párování s jídlem. Třeba budete překvapeni, jak skvěle může chutnat i obyčejné víno s colou.