Jaká vína vybrat na léto? Tady máte 10 tipů na ta nejlepší letní vína

Nejen léto, ale už i jaro a začátek podzimu nabízí čím dál víc horkých dní. Sezóna pikniků, grilovaček a zahradních párty se tak příjemně prodlužuje, a s tím přichází i stěžejní otázky: Jaká vína vybrat na léto, které odrůdy se hodí do horkých dní a které druhy podávat k lehčím jídlům? 

Za odpovědmi jsme se vydali do slunného Španělska – do země známé svou vinařskou historií a obrovskou škálou vín do každého počasí. Pojďte se tedy s námi podívat na to, co se pije na jihu, když přijdou teplé dny, a třeba objevíte i nové vinné skvosty a tipy, které vám období výletů k vodě a stolování pod širým nebem zase o něco zpestří.

Svěží a lehká vína jsou základ

Letní sezóna se obvykle nese ve znamení venkovních oslav a setkávání se s přáteli. K tomu neodmystlitelně patří i dobré jídlo a víno. Základem je zvolit to správné pro teplé dny, my doporučujeme vybírat takové, které je mladé, má málo cukru a v chuti je svěží a šťavnaté, chutnající po ovoci, citrusech nebo divokých bylinách.

Bílá letní vína

Bílá vína jsou v teplých dnech asi tou nejoblíbenější variantou. I mezi nimi ale vybírejte pečlivě. Jak jsme si již uvedli výše, víno by mělo být s nižším obsahem zbytkového cukru, lehké a svěží – to proto, aby svou silou či těžkým aroma nepřeválcovalo odlehčené letní menu. Jeho lehkost a sušší charakter pak oceníte i při delším popíjení na sluníčku.

Ideální teplota servírování bílých vín v létě: 7–12 °C

S čím letní bílá vína párovat: Mořské plody, ryby, těstoviny, saláty, bílá masa, sendviče, rýžové pokrmy, čerstvé sýry, chřest, olivy.


 

Bílé španělské odrůdy ideální do horkých dní

Ze španělských odrůd doporučujeme například Albariño, Godello, Treixadura, Merseguera nebo Verdejo. Jejich převážně jemná ovocná chuť s citrusovými a exotickými tóny a aroma připomínající květiny vás v létě krásně osvěží a na patře zanechají příjemný pocit bez zbytečné sladkosti. 

2 tipy na fantastická bílá letní vína 

Pokud se vám nechce hledat v záplavě bílých vín, vybrali jsme pro vás zástupce těch ideálních letních. My je milujeme a věříme, že vy budete také.

Speciální edice bílého cuvée, na jehož šťavnatost nezapomente ještě dlouho po dopití Cunqueiro, Camino Dos Faros a hravé bílé víno vonící po banánech, mangu a hruškách De Moya, Diego.   

Růžové víno – hvězda všech letních akcí

Jestli se k vodě nebo na piknik něco opravdu hodí, pak je to kvalitní rosé. Lehce pitelné růžové kombinuje lehkost bílých vín a výraznější ovocitost těch červených. Navíc je hravé, energické a skvěle doplňuje širokou škálu jídel od lehkých salátů po pikantní grilované maso. Na léto určitě doporučujeme mladá růžová vína, která se dají více nachladit a do horkých dnů jsou tak ideální.

Ideální teplota servírování růžových vín v létě: 6–12 °C

S čím letní růžová vína párovat: Mořské plody, losos, tuňák, ratatouille, hummus, těstoviny, saláty, bílá masa, sendviče, sushi, asijské a pikantní pokrmy, čerstvé ovoce.

Oblíbené španělské odrůdy pro letní růžová vína

Španělsko nabízí širokou škálu růžových vín, která jsou známá svou jasnou barvou a svěžími ovocnými tóny. Mezi oblíbené hrozny patří Garnacha, Tempranillo a Monastrell. Tato vína se vyznačují chutěmi čerstvých jahod, malin a granátových jablek často doprovázenými i jemnými květinovými a minerálními tóny.

2 tipy na výborná růžová letní vína 

Také u růžových vín jsme pro vás předvybrali konkrétní favority do horkých dní. Jsou krásně pitelná a výrazná v chuti i vůni. 

Růžové víno z Valencie s vůní mučenky a jahod De Moya, Tibo rosado a typická růžová Garnacha – lehká, vyrovnaná s tóny jablek Latido de Sara, Rosado Garnacha.

Červené víno v létě? Samozřejmě, jen s pár pravidly

Pokud jste ale zarytými milovníky červeného, ani ve vedrech se ho nemusíte vzdávat. Stačí jen při jeho výběru dodržet několik pravidel: vždy hledejte červené, které má nižší procento alkoholu (11–14 %), nižší úroveň tříslovin a lehké – spíše ovocné tělo. Díky tomu si na něm budete moci v teplých letních večerech pochutnávat co nejdéle.

Ideální teplota servírování červených vín v létě: 13–16 °C 

Pamatujte, že při chlazení lehčího červeného vína nejde o to podávat ho ledové, ale jen o mírně nižší teplotě než obvykle. Toto jemné zchlazení zvýrazňuje kyselost a živé ovocné tóny, aniž by byla zastíněna jeho komplexnost.

S čím letní červená vína párovat: Mořské plody, tuňák, paella, těstoviny, saláty, červená masa, sendviče, grilovaná masa, uzeniny, sýry.

Červené španělské odrůdy ideální na léto

Španělská červená vína s lehkým tělem, nižší úrovní taninů a vyšší kyselostí se najčastěji vyrábí z odrůd jako Bobal, Mencía a Cariñena. Dalším specifikem těchto vín je pak i jejich výroba. Aby bylo víno vhodné do teplejších dní, nechává se často zrát v nerezových tancích nebo pár měsíců v neutrálních dubových sudech. 

2 tipy na nejlepší letní červená vína

Svěží červené víno ze staré galicijské odrůdy Mencía Cunqueiro a středně intenzivní cuvée zrající v betonových nádržích De Moya Justina.

Šumivá vína na letní oslavy

Co by to bylo za zahradní párty bez bublinek? Šumivá vína jsou celoroční slavnostní záležitostí, která nejen osvěží, ale také navodí tu správnou atmosféru. 

A podle čeho vybrat ty nejlepší bubliny do horkých dní? Opět se tu přikloníme k podobným kritériím, jako tomu bylo u vín bílých – osvěžující chuťové i aromatické tóny, lehčí tělo a bez zbytečného cukru. V teplých dnech navíc oceníte varianty se stálým a jemnějším perlením, které jsou na jazyku příjemnější.

Ideální teplota servírování šumivých vín v létě: 4–8 °C

S čím letní šumivá vína párovat: Chuťovky, jednohubky, saláty, těstoviny, bílá masa, sushi, ovocné saláty, lehké dezerty, čokoláda.

 

Perlivé letní skvosty – Cava a Corpinnat

Ve Španělsku ví, jak slavit. Vedle vybraných delikates je stěžejní částí slavnostní tabule šumivé víno – Cava či Corpinnat. Ačkoliv španělská šumivá vína patří ve světě k těm nejkvalitnějším, vznikají totiž stejným způsobem jako šampaňské, nejsou mezi laickou veřejností zatím tolik rozšířená. A to i přesto, že je seženete daleko levněji než jeho francouzský protějšek.

2 tipy na svěží šumivá vína ideální na léto

Vyzrálý růžový Corpinnat s duší mladíka a říznou chutí Torelló, Corpinnat Pal·lid a Hravá a osvěžující Cava vonící po citrusech, jablkách i mandlích Ca N'Estella, Cava Rabetllat I Vidal Brut. 

Není víno jako víno – dopřejte si v létě vermouth nebo sherry

A na závěr tu máme ještě letní vinný bonus. Co si takhle k prázdninové pohodě přizvat i 2 netradiční hosty – vermouth a suché sherry? Ve Španělsku na ně nedají dopustit a moc dobře vědí proč.

Vermouth – hořké bylinné víno, které si zamilujete

Tradiční vermouth neboli fortifikované víno se obvykle podává jako aperitiv, ale popíjet jej lze během celého pikniku či oslavy. Dopřát si ho můžete v citrusovější bílé verzi nebo v červené, která je lehce nahořklá a výrazně bylinná. V horkých letních dnech vás vermouth krásně osvěží, jelikož obzvlášť náramně mu to sluší na ledu s plátkem citronu (bílý vermouth) či pomeranče (červený vermouth).

Suché sherry jako pomyslná třešnička na letním dortu

Moře v lahvi, klenot Andalusie… tahle suchá sherry jsou bohatá nejen na přízviska, ale také na chutě a vůně. V našich končinách se sice zatím daří spíše sladším typům tohoto vína, ale v parných dnech jsou to právě suchá sherry, která vám dopřejí unikátní chuťový zážitek a příjemný pocit na patře. Lehké ořechové tóny s charakteristickou slaností vám dopřeje jemné Fino Micaela. Zatímco Manzanilla Micaela vás zavede do míst vonících čerstvě posečenou trávou a zralým ovocem. Ideální vinné párování k mořským plodům, olivám či sušeným masům.

 

Věříme, že pokud jste hledali inspiraci na letní vinné osvěžení, pak jste ho v našem článku a mezi španělskými víny našli. Nezapomeňte ale při výběru také experimentovat. Španělsko nabízí nepřeberné množství vín, jejichž chuťová paleta se jen tak nevidí. Tak toho využijte a ochutnávejte, kombinujte, párujte. Zkrátka najděte si přesně takové víno, které ve vás zanechá ty nejkrásnější, nejen letní, vzpomínky.