Pro doručení do Vánoc doporučejeme objednat do 17.12. do 17:00.

Baron, Palo Cortado Micaela, 0,75 l

Značka: Baron
835 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Nejtajemnější a výrobně nejnáročnější druh sherry, jehož původ není dodnes zcela jasný. Palo Cortado z odrůdy Palomino, zrající 25 let v sudu, kombinuje rafinovanou eleganci Amontillada a plnost Olorosa. Voní i chutná po karamelu, turrónu a ořechách.

Obsah cukru: <3,0 g/l.

Vůně: Karamel, pražené lískové oříšky, turrón, med, pomerančová kůra, dub.

Chuť: Robustní, hladká s dlouhým suchým závěrem. Tóny připomínající pražené lískové ořechy a kešu, lehce připálený ořechový koláč, sušené ovoce a tabákové listy. 

Doporučujeme párovat s: Vyzrálé sýry, oříšky, paštiky, tučnější maso.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Palo Cortado, někdy označováno jako nejtajemnější a výrobně nejnáročnější sherry, je ve světě vína chápáno jako výsledek toho nejlepšího z obou světů – kombinuje rafinovanou eleganci Amontillada s bohatým a plným tělem Olorosa. Ale co přesně činí tento zázračný nápoj, vyráběný v srdci Andalusie, tak jedinečným?

Jak se Palo Cortado vyrábí?

Základem každého sherry je bílé víno odrůdy Palomino, jehož hrozny se sbírají výhradně ručně. Následuje jejich jemné lisování, stejně jako u Fina nebo Manzanilly, ze kterého se použije pouze první várka vylisované šťávy. Ta poté fermentuje v ocelových tancích. Fermentace je ale v určité fázi zastavena přidáním vinného destilátu neboli fortifikací, která zvýší obsah alkoholu ve víně na 15 %.

Následně je víno přesunuto do dřevěných sudů a zraje systéme Criaderas y Soleras. Mladé víno je ponecháno v sudech pod tenkou vrstvou kvasinek zvanou „flor“, která jej chrání před oxidací a dodává mu jemnější a svěží charakter.

Palo Cortado se však odlišuje tím, že v určitém okamžiku svého vývoje (většinou v první roce  zrání) jeho „flor“ nečekaně zemře nebo se stáhne. Víno je pak fortifikováno na 17 % a více a je vystaveno oxidativnímu zrání. To dává Palo Cortadu jedinečný charakter odrážející to nejlepší ze dvou různých druhů sherry – jemnost Amontillada s plností a tělem Olorosa.

Rodinné vinařství Baron

Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.

Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze

Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.

Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir. 

400 let tradic a kvalitního sherry

Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.

V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.

Doplňkové parametry

Kategorie: Sherry a vermouth
Odrůda vína: Palomino
Vinařská oblast: DO Jerez-Xérès-Sherry
Párování s jídlem: Vyzrálé sýry, Oříšky, Tučné maso
Obsah cukru: <3,0 g/l
Obsah alkoholu: 18,5 %
Doporučená teplota podávání: 12-14 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: