Baron, Oloroso Micaela, 0,75 l
Související produkty
Detailní popis produktu
Oloroso je plné, silné a suché sherry s komplexními tóny pomerančové kůry, sušeného ovoce, ořechů, tabáku a dřeva. Jeho chuť i aroma jsou hluboké a intenzivní, s dlouhým a příjemně hřejivým dozvukem.
Oloroso sherry není jenom zážitek pro chuťové pohárky. Je to cesta do srdce Andalusie s jejími vinohrady zářícími ve slunci, chladnými sklepy plnými soudků s víny a bohatým dědictvím vyvíjejícím se po staletí.
Oloroso – unikátní proces výroby
Oloroso se vyrábí z hroznů odrůdy Palomino, které se vyznačují schopností produkovat vysoce alkoholická a plná vína. Vše začíná fermentací moštu v tancích, kde je ponechán, dokud nedosáhne 11–12% obsahu alkoholu. Poté následuje proces fortifikace, kdy se k vínu přimíchává destilát, čímž se zvyšuje jeho alkoholový obsah až na 18 %. Poté je víno přesunuto do dřevěných sudů k dalšímu zrání. To probíhá metodou criaderas y soleras.
Významným faktorem výroby Olorosa je jeho kontakt se vzduchem. Na rozdíl od jiných druhů sherry, jako je Fino nebo Manzanilla, které zrají pod vrstvou kvasinek zvanou „flor“, Oloroso zraje v plném kontaktu se vzduchem. Tento proces oxidace dává Olorosu charakteristickou tmavou barvu a intenzivní, bohatou chuť s tóny sušeného ovoce, dřeva, ořechů a koření.
Criaderas y soleras
Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.
Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.
Rodinné vinařství Baron
Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.
Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze
Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.
Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir.
400 let tradic a kvalitního sherry
Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.
V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sherry a vermouth |
---|---|
Odrůda vína: | Palomino |
Párování s jídlem: | Zvěřina, Vyzrálé sýry, Dušené maso, Chorizo |
Obsah alkoholu: | 17, % |
Doporučená teplota podávání: | 12-14 °C |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.