Baron, Amontillado Xixarito, 0,75 l
Související produkty
Detailní popis produktu
Amontillado je sherry plné paradoxů přinášející lehkost Fina i bohatost Olorosa. Edice Xixarito pak zachází ve své dokonalosti ještě dál. 15 let zrání dodalo vínu plnou chuť a komplexní aroma překypující ořechovými, tabákovými a jemně dřevitými tóny, které vás pohltí svou jemností a vyvážeností.
Amontillado – sherry dvou tváří
Amontillado začíná svůj život jako Fino. Vyrábí se z odrůdy Palomino, která nejdříve fermentuje v tancích, dokud nedosáhne požadováného obsahu alkoholu a chuti. Poté nastupuje fortifikace, kdy se víno obohacuje o destilát, čímž se zvyšuje obsah alkoholu na cca 15 %. Takto posílené víno se přesune do dubových sudů, kde se na jeho povrchu vytvoří vrstva přirozených kvasinek zvaných „flor“. Tento závoj chrání víno před oxidací a dodává mu jeho svěží a suchý charakter. V těchto sudech pak zraje metodou criaderas y soleras.
Amontillado však následuje jinou cestu. Přidáním dalšího vinného destilátu se obsah alkoholu zvyšuje na 16–18 %, čímž zanikne vrstva kvasinek a umožňuje to vínu pokračovat v další fázi zrání bez vrstvy floru. Tento druhý proces oxidace – vystavení vína vzduchu – dává Amontilladu jeho sytou jantarovou barvu a komplexní paletu chutí.
Criaderas y soleras
Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.
Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.
Rodinné vinařství Baron
Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.
Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze
Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.
Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir.
400 let tradic a kvalitního sherry
Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.
V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sherry a vermouth |
---|---|
Odrůda vína: | Palomino |
Vinařská oblast: | DO Jerez-Xérès-Sherry |
Párování s jídlem: | Iberská šunka, Grilovaný chřest, Nčovičkový krém, Bílá masa a ryby |
Obsah cukru: | <5 g/l |
Obsah alkoholu: | 18,7 % |
Doporučená teplota podávání: | 12-14 °C |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.