Pro doručení do Vánoc doporučejeme objednat do 17.12. do 17:00.

Baron, Amontillado Xixarito, 0,75 l

Značka: Baron
822 Kč
Skladem
Možnosti doručení

15 let zrající sherry Amontillado – víno plné paradoxů, kombinující dva odlišné způsoby výroby. Výsledkem je lehkost i bohatost, kyselinka i příjemně suchý závěr. Zkrátka víno, jehož barvy a chutě vás zavedou do sluncem zalité Andalusie a nebudou vás chtít pustit.

Obsah cukru: <5 g/l

Vůně: Pražené lískové ořechy, bylinky, tabák.

Chuť: Příjemný vstup se sametovým pocitem na patře, vyvažující kyselinka doprovázená ořechovými a dřevitými tóny. Dlouhotrvající závěr.

Doporučujeme párovat s: Mandle, šunka Morcón, iberská šunka, grilovaný chřest, artyčokový krém, restované uzené houby, bílá masa, losos, sleď, jehněčí maso, králičí maso.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Amontillado je sherry plné paradoxů přinášející lehkost Fina i bohatost Olorosa. Edice Xixarito pak zachází ve své dokonalosti ještě dál. 15 let zrání dodalo vínu plnou chuť a komplexní aroma překypující ořechovými, tabákovými a jemně dřevitými tóny, které vás pohltí svou jemností a vyvážeností.

Amontillado – sherry dvou tváří

Amontillado začíná svůj život jako Fino. Vyrábí se z odrůdy Palomino, která nejdříve fermentuje v tancích, dokud nedosáhne požadováného obsahu alkoholu a chuti. Poté nastupuje fortifikace, kdy se víno obohacuje o destilát, čímž se zvyšuje obsah alkoholu na cca 15 %. Takto posílené víno se přesune do dubových sudů, kde se na jeho povrchu vytvoří vrstva přirozených kvasinek zvaných „flor“. Tento závoj chrání víno před oxidací a dodává mu jeho svěží a suchý charakter. V těchto sudech pak zraje metodou criaderas y soleras.

Amontillado však následuje jinou cestu. Přidáním dalšího vinného destilátu se obsah alkoholu zvyšuje na 16–18 %, čímž zanikne vrstva kvasinek a umožňuje to vínu pokračovat v další fázi zrání bez vrstvy floru. Tento druhý proces oxidace – vystavení vína vzduchu – dává Amontilladu jeho sytou jantarovou barvu a komplexní paletu chutí.

Criaderas y soleras

Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.

Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.

Rodinné vinařství Baron

Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.

Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze

Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.

Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir. 

400 let tradic a kvalitního sherry

Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.

V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.

Doplňkové parametry

Kategorie: Sherry a vermouth
Odrůda vína: Palomino
Vinařská oblast: DO Jerez-Xérès-Sherry
Párování s jídlem: Iberská šunka, Grilovaný chřest, Nčovičkový krém, Bílá masa a ryby
Obsah cukru: <5 g/l
Obsah alkoholu: 18,7 %
Doporučená teplota podávání: 12-14 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: